Consorci Esportiu
Search
notícies

Notícies

Banyoles reivindica la creació local amb el cicle ‘Cinc cèntims’

04/02/2019


Donar a conèixer i reivindicar la producció cultural de Banyoles i el Pla de l’Estany. Aquest és l’objectiu del cicle Cinc cèntims de creació local que, a partir de demà dimarts i durant tots els dimarts del mes de febrer, se celebrarà a l’Ateneu Bar de Banyoles. En aquesta primera edició, el cicle se centrarà en els escriptors i el protagonitzaran quatre autors de Banyoles i comarca a partir de converses entre persones que els van conèixer o que han treballat la seva obra.

Cinc cèntims de creació local es planteja com un cicle de converses obert a qualsevol persona que vulgui conèixer el potencial creatiu de Banyoles i comarca. Autors i autores, artistes o personatges vinculats a Banyoles i el Pla de l’Estany centraran el cicle, que s’ha creat amb voluntat que se celebri anualment per les mateixes dates, a partir de converses entre persones que els van conèixer, tant des del punt de vista professional com personal o familiar.

El president del Centre d’Estudis Comarcals, Joan Anton Abellán, ha explicat que la idea del cicle “vol recuperar l’impuls que es va viure a Banyoles amb la Setmana de la Joventut i el Febrer Jove i posar en valor la creació local”. En aquest sentit, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Banyoles, Jordi Bosch, ha destacat que el cicle “pretén reivindicar els autors i creadors locals  i donar-los a conèixer més enllà dels experts”.

Per la seva banda, la directora de la Biblioteca de Banyoles, Eva Martí, ha remarcat que “per aquest motiu, el nou cicle es planteja com unes converses informals a l’Ateneu Bar perquè qualsevol persona pugui acostar-se a la creació local” i ha afegit que “el cicle vol fer visible la creació local i crear també sinèrgies entre diferents equipaments i entitats de la ciutat”.

Els autors locals com a eix

En aquesta primera edició, la literatura serà l’eix vertebrador d’aquests Cinc cèntims de creació local. Els dimarts de febrer a l’Ateneu Bar es llegiran quatre autors destacats de la història més recent de Banyoles i es descobriran els seus textos i les seves obres de la mà de persones que van tenir l’oportunitat de conèixer-los o que han treballat la seva obra.

Cinc cèntims de creació local conversarà al voltant de les figures de Jaume Farriol, Pere Verdaguer, Frederic Corominas i Mn. Lluís Constans. Eva Martí ha explicat que “l’elecció dels autors de qui s’analitzarà l’obra al cicle s’ha fet al considerar que es tracta d’autors importants de Banyoles i comarca i poder comptar amb experts que poguessin parlar d’ells”. Demà dimarts en la primera sessió, el professor i escriptor Joan Solana i la filòloga i filla de l’autor Núria Farriol parlaran al voltant de la figura i de l’obra de Jaume Farriol.

El dimarts 12 de febrer, el filòleg i professor Xavier Xargay i l’escriptor i periodista Joan-Lluís Lluís conversaran al voltant de la figura i l’obra de Pere Verdaguer. El cicle continuarà el 19 de febrer amb la conversa entre els escriptors Joan Olivas i Jordi Galofré sobre l’obra de Frederic Corominas i es tancarà el 26 de febrer, amb la conversa entre Àngel Vergés i Miquel Aguirre al voltant de la figura i l’obra de Mn Lluís Constans.

Cinc cèntims de creació local se celebrarà cada dimarts de febrer a les 8 del vespre a l’Ateneu Bar. Jordi Xena serà l’encarregat de moderar cada sessió, que comptarà amb la lectura de textos a càrrec de Miquel Torrent.

Cinc cèntims de creació local està organitzat per l’Ajuntament de Banyoles, el Centre d’Estudis Comarcal del Pla de l’Estany, la Biblioteca de Banyoles, l’Ateneu Bar, la Biblioteca Carles Fontseré de Porqueres, la Xarxa d’Arxius Comarcals i el Consorci per la Normalització Lingüística.

Ajuntament de Banyoles
Pg . de la Indústria, 25 | 17820 Banyoles | Tel . Centraleta 972 57 00 50 | oac@ajbanyoles.org | NIF P1701600G