Consorci Esportiu
Search
notícies

Notícies

Banyoles homenatjarà les víctimes del franquisme en un acte públic al Pavelló de la Draga el dia 15 d'octubre.

05/10/2018


L’Ajuntament de Banyoles ha organitzat un acte d’homenatge a les víctimes del franquisme de la ciutat i la comarca. L’acte, que es farà el proper dilluns 15 d’octubre al pavelló de la Draga, és obert a tothom i serà presidit pel president del Parlament, Roger Torrent.

El 28 de setembre de 2017, el Parlament de Catalunya va aprovar, per unanimitat, l’anul·lació de les sentències dels consells de guerra dictades pel franquisme. Aquests consells de guerra franquistes eren contraris a la llei i van incomplir el dret a un judici just. A Banyoles i comarca més d’un centenar de persones, després de passar per aquests consells de guerra, van patir anys de presó o internament en batallons de treball i, en alguns casos, van ser condemnats a mort.

Per tot això, l’Ajuntament de Banyoles ha organitzat un acte d’homenatge a les víctimes del franquisme de Banyoles i el Pla de l’Estany. En aquest acte, es lliuraran a les famílies de les víctimes els diplomes acreditatius de la Generalitat amb l’anul·lació dels consells de guerra que van patir els seus familiars.

L’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha destacat que “amb aquest gest volem contribuir a reparar el dany causat a les víctimes del franquisme i, a la vegada, reivindicar els valors de la democràcia fonamentats en la llibertat, el respecte i la convivència”. En aquest sentit, Miquel Noguer ha remarcat que “precisament l’acte s’ha escollit fer-lo el dilluns 15 d’octubre, coincidint amb l’aniversari de l’afusellament del president Lluís Companys”.

Per preparar aquest acte d’homenatge, l’Ajuntament ha comptat amb la col·laboració dels historiadors Jordi Galofré i Miquel Rustullet que han estat els encarregats de recopilar tota la informació de les víctimes de la repressió franquista. En total, s’ha recollit els consells de guerra de 105 persones que rebran els seus familiars el diploma acreditatiu amb l’anul·lació del consell. 

Miquel Rustullet ha explicat “que aquest homenatge ha sortit d’un treball previ que Jordi Galofré va començar el 2005 per recopilar la memòria de les víctimes del franquisme a Banyoles i que l’any passat, en Jordi i jo mateix, vam completar amb la recerca sobre la repressió franquista als altres municipis de la comarca. Que en total són 287 les víctimes del franquisme al Pla de l’Estany, i entre aquests s’hi compten 23 afusellats, empresonats i condemnats a batallons de treball. D’aquests 135 són de Banyoles ciutat i 152 de la resta de la comarca.” Rustullet també afegit que “la tasca de trobar els familiars de les víctimes no ha estat senzilla, però que dels 105 localitzats la resposta ha estat molt satisfactòria”.

L’acte d’homenatge a les víctimes del franquisme a Banyoles i comarca es farà el dilluns 15 d’octubre a les 7 de la tarda al pavelló de la Draga. A banda de l’entrega dels diplomes als representants de les famílies i els corresponents parlaments de les autoritats, s’han previst actuacions del Quartet Ateneu de l’Escola Municipal de Música de Banyoles i d’alumnes del Batxillerat Artístic de l’Institut Josep Brugulat de Banyoles.

Per tal d’assistir a l’acte, que serà gratuït, caldrà recollir prèviament les invitacions a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà de l’Ajuntament.

Ajuntament de Banyoles
Pg . de la Indústria, 25 | 17820 Banyoles | Tel . Centraleta 972 57 00 50 | oac@ajbanyoles.org | NIF P1701600G