Consorci Esportiu
Search
ciutat

Coves prehistòriques de Serinyà

 

Les coves de Serinyà al paratge del Reclau (Arbreda, Molle-I i III, Pau, Cau del Roure i Reclau Viver), i una mica més al sud la Bora Gran d'en Carreras i els Encantats de Serinyà, formen un conjunt únic a Catalunya per a l'estudi del paleolític mitjà i superior. En elles hi trobem restes materials de tota la seqüència cultural que va des del Mosterià al Magdalenià (200.000 - 8000 aC), a més d'ocupacions més tardanes, especialment enterraments, durant el neolític, calcolític i edat del bronze (5500 - 700 aC).

Els hoes de Heildeberg, de Nandertal i els Sàpiens, la nostra pròpia espècie, hi varen viure durant llargs períodes. Les excavacions que s'hi duen a terme des dels anys 40 del segle XX han permès trobar algunes restes de les tres espècies esmentades, al costat de nombrosos útils i de fauna caçada.

Algunes coves de Serinyà, com les de l'Arbreda, d'en Pau, Mollet-I, Cau del Roure i Mollet-III han estat excavades de nous des de l'any 1975 fins als nostres dies per equips de la Universitat de Girona, amb la col·laboració del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles (MACB). Des del 1997 hi ha un parc arqueològic que s'ocupa de la seva difusió, amb un centre d'interpretació i activitats per als escolars. Gairebé tots els materials arqueològics de les coves de Serinyà són al MACB. llevat de dues col·leccions antigues de la Bora Gran d'en Carreras.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ajuntament de Banyoles
Pg . de la Indústria, 25 | 17820 Banyoles | Tel . Centraleta 972 57 00 50 | oac@ajbanyoles.org | NIF P1701600G