Consorci Esportiu
Search
ciutat

DADES DEL MUNICIPI

Banyoles és una ciutat de 19.300 habitants i està situada a l’extrem nord oriental dels Països Catalans i és la capital de la comarca del Pla de l’Estany. Es troba a mig camí de la Costa Brava i dels Pirineus, formant un triangle de poblacions i indrets de gran interès històric i paisatgístic. Queda a 120 km. de Barcelona i a 49 km de la frontera amb França.

La ciutat de Banyoles està ubicada a la riba oriental de l’Estany que porta el mateix nom, sobre la cota de 175 metres sobre el nivell del mar. Està situada al límit més oriental del Sistema Transversal Català, al mig d’una depressió natural que té el seu origen en la conca lacustre. Banyoles queda flanquejada al nord pels blocs abruptes de la Mare de Déu del Món i a ponent per la serra de Rocacorba. La plana està envoltada de serralades, excepte pel sud que s’obre la plana de Cornellà del Terri en direcció a Girona ciutat.

El clima de Banyoles és típicament mediterrani, entre les tendències més acusades de l’atlàntica de la Garrotxa i la més humida del Gironès. La temperatura mitjana interanual és de 15º C i la pluviositat és força abundant, amb un índex anual que sol oscil·lar entre 700 i 900 mm, amb una mitjana anual de 815 mm.

L'Estany, els recs i hortes, les zones boscoses, els parcs, jardins i zones verdes, formen part del nostre patrimoni natural que hem de gaudir i protegir.

El terme municipal de Banyoles és petit, amb una superfície de 10,89 km², i queda envoltat pels municipis de Porqueres i Fontcoberta. Banyoles té uns 19.568 habitants empadronats (abril del 2016). D’aquests 15.720 amb nacionalitat espanyola, nascuts majoritàriament a Catalunya. A Banyoles hi conviuen més de 70 nacionalitats.

Banyoles combina el sector serveis amb una important implantació de la indústria. El sector agrícola ha perdut pes amb el pas del anys.

La capital del Pla de l’Estany és una ciutat de serveis, representa el 60% dels habitants de la comarca i és el punt el centralitat. Té una rica activitat cultural i d’oci. Compta amb el Museu Darder, el Museu Arqueològic, l’Arxiu Comarcal, el Teatre Municipal, la Factoria d’arts escèniques, l’Auditori de l’Ateneu, la Biblioteca Comarcal, entre d’altres.

Banyoles té un fort component esportiu amb camps de futbol, tennis, les instal.lacions del Club Natació Banyoles, el camp de regates a l'Estany o els pavellons.

 

 


Ajuntament de Banyoles
Pg . de la Indústria, 25 | 17820 Banyoles | Tel . Centraleta 972 57 00 50 | oac@ajbanyoles.org | NIF P1701600G